Tientallen miljoenen kippen lijden pijn
Experts schatten de kans hoog dat in Nederland tientallen miljoenen kippen pijn lijden door onder andere gewrichtsproblemen, zweren en maag-darmstoornissen. Aan die pijn wordt nu nooit wat gedaan, omdat er geen geregistreerde pijnstillers voor kippen beschikbaar zijn. Wakker Dier wil dat de oorzaken van de pijn worden aangepakt en dat er zo snel mogelijk goede pijnbestrijding beschikbaar komt.
Dit blijkt uit onderzoek dat Wakker Dier vandaag publiceert. Voor het onderzoek, dat tot stand kwam met behulp van de KNMvD, zijn vier experts geïnterviewd, twee pluimveewetenschappers en twee pluimveedierenartsen.
Massale pijn
Pijnstillers
Uit het onderzoek blijkt dat de pijn bij kippen niet bestreden wordt. De belangrijkste reden daarvoor is dat er geen geregistreerde pijnstillers voor kippen beschikbaar zijn. Bij ‘onaanvaardbaar lijden’ mogen niet-geregistreerde medicijnen gebruikt worden, maar van die zogenaamde cascaderegeling maakt niemand gebruik. Medicijnen moeten namelijk uit het lichaam zijn voor de kippen geslacht worden en van niet-geregistreerde medicijnen is niet bekend hoe lang dat duurt.
Caring Vets
De oprichters van Caring Vets hebben het onderzoek ingezien en herkennen het geschetste beeld. In een eerste reactie laten zij weten dat zij als ‘dierenartsen al veel eerder aan de bel hadden moeten trekken over dit soort misstanden’. “We moeten zoeken naar oplossingen die snel verlichting brengen en snel inzetbaar zijn; zoals toediening van pijnstillers, het inzetten van een iets trager groeiend ras en verandering van de vangmethodes”, aldus Frederieke Schouten namens de oprichters van Caring Vets. “Maar de maatschappij moet weten dat dit slechts lapmiddelen zijn: de gehele intensieve veehouderij zou fundamenteel moeten veranderen.”
Brief
Wakker Dier heeft de betrokken organisaties NEPLUVI, NVP en FIDIN in een brief gevraagd om zo snel mogelijk maatregelen te nemen tegen de massale pijn bij kippen. Hilhorst: “Pijn is een gevolg van de slechte leefomstandigheden van plofkippen. Die moeten dus snel en drastisch verbeteren”. Wakker Dier heeft daarnaast de NVWA gevraagd om betere handhaving. “Volgens de wet mogen dieren geen pijn hebben, maar zoals uit het onderzoek blijkt, komt daar in de praktijk niets van terecht”, aldus Hilhorst. De NVWA heeft later deze maand een gesprek met Wakker Dier over de inhoud van het rapport.