vleeskuikens
een vleeskuiken wordt in zes weken vetgemest
Zo’n geel, pluizig kuikentje? In 41 dagen transformeert dit bolletje tot vleeshomp van 2,3 kilo. Ter vergelijking: dat is een kleuter met het gewicht van een volwassene. Veel vleeskuikens zijn ziek door deze absurd snelle groei. Alsof ze nog niet genoeg lijden, hebben ze minder dan één A4’tje aan leefruimte en staan ze altijd in hun eigen poep. Wakker Dier neemt je mee in het leven van een vleeskuiken, dat slechts zes weken duurt.
- 6 weken
is de leeftijd waarop vleeskuikens geslacht worden
- 1,6 miljoen
vleeskuikens worden elke dag gedood
- 47 miljoen
vleeskuikens zitten op dit moment in Nederlandse schuren
Vleeskuikens hebben écht een shit-leven
Het meest gehouden productiedier van Nederland? De vleeskip. Oftewel: het vleeskuiken, aangezien het dier slechts zes weken leeft. Het leventje begint in de broedmachine. Eenmaal uitgebroed gaan de kuikens in een krat naar de mesterij. Daar moet het kuiken met achttien tot twintig andere kuikens één vierkante meter delen. De stallen vervuilen snel en van tussendoor schoonmaken is geen sprake. De combinatie van een vochtige, zure poepvloer en te weinig beweging, geeft de dieren ammoniakbrandwonden, zoals voetzoolzweren en brandhakken.
sluit je aan
Meld je aan voor onze e-mailnieuwsbrief met nieuws, acties, successen en tips.
Antibiotica en gebroken vleugels
Tegen de tijd dat de kuikens zwaar genoeg zijn voor de slacht, zakken ze dikwijls al hijgend door de poten op weg naar de voerbak. Miljoenen kuikens halen deze leeftijd niet eens. Er wordt daarom veel antibiotica gebruikt, om er voor te zorgen dat er genoeg vleeskuikens zijn die de slachtleeftijd wél halen. Tijdens het vangen van de vleeskuikens voor de slacht, gaat het er ruw aan toe. Soms breken kuikens zelfs hun vleugels of poten.
Hoe zit het met de moeder van het vleeskuiken?
Ook de ouders van de kuikens zijn gefokt op vraatzucht. Toch mogen zij niet zo snel groeien als hun kinderen. Te zware ouderdieren gaan namelijk te vroeg dood. Zij zitten daarom op een permanent hongerdieet om de groei te remmen. Na zo’n zestig weken hongerlijden en eieren produceren, eindigen deze dieren vaak als soepkippen of in snacks.
Een op de drie kippen krijgt inmiddels iets meer tijd om te groeien, meer ruimte en meer afleiding. Kijk op onze pagina over de plofkipcampagne voor meer informatie.
Wat wil Wakker Dier verbeteren?
- Een gezond en sterk ras, dat langzaam groeit.
- Elke kip genoeg leefruimte. Zowel binnen als een beschutte buitenruimte.
- Een einde aan de ruwe vangst en het transport.