Onderzoek Wageningen Universiteit: vleesconsumptie gelijk gebleven

Beeld: vlees in het supermarktschap

In 2023 werd evenveel vlees gegeten als in 2022, blijkt uit een nieuwe meting van de Wageningen Economic Research (WEcR) in opdracht van Wakker Dier. “Om de vleesconsumptie op een gezond niveau te krijgen, is meer actie nodig van supermarkten en overheid,” concludeert Collin Molenaar van Wakker Dier.

De meting van het WEcR is onder andere gebaseerd op cijfers over import, export en slachtingen. Uit verschillende onderzoeken met een andere benadering komt een afwijkend beeld naar voren. Zo blijkt uit scandata dat de vleesverkoop van supermarkten, horeca en cateraars juist daalde in 2023. Het is onduidelijk hoe deze ontwikkelingen zich precies tot elkaar verhouden. Maar wat alle onderzoeken duidelijk maken, is dat Nederlanders nog altijd meer vlees eten dan goed is voor hun gezondheid, het milieu en de dieren.

Breed draagvlak

Er is een breed draagvlak voor minder vlees: twee derde van de Nederlanders vindt dat we minder dierlijke producten moeten consumeren. Het RIVM ziet aan de hand van consumentenpeilingen dat er in de praktijk ook minder vlees wordt gegeten: het afgelopen decennium daalde de consumptie met 17 procent.

Doelstelling supermarkten

Het afgelopen jaar hebben elf supermarkten zich gecommitteerd aan de doelstelling van Wakker Dier voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten. Zij beloven veel minder vlees en andere dierlijke producten te gaan verkopen. Het gaat om Albert Heijn, Aldi, Crisp, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl, Odin, Picnic, Plus en Spar. Samen hebben zij een marktaandeel van meer dan 90 procent. Molenaar: “Het is goed dat veel supermarkten hun schouders eronder gaan zetten, want dat is hard nodig.”

Onderzoek WEcR

Wageningen Economic Research onderzoekt sinds 2005 jaarlijks de vleesconsumptie in Nederland, de laatste jaren in opdracht van Wakker Dier. De cijfers hebben betrekking op de totale hoeveelheid vlees die jaarlijks in Nederland wordt verbruikt. WEcR rapporteert daarbij het ‘karkasgewicht’, dus inclusief botten, organen en vetweefsels. In 2023 was dit 75 kilo, waarvan ruwweg de helft wordt gegeten als vlees.