Vanaf 15 augustus minder varkensstress op slachterijen

varken transport hitteleed

Slachterijen kunnen vanaf volgende week boetes verwachten wanneer zij varkens die elkaar niet kennen bij elkaar zetten. Dit heeft Wakker Dier afgedwongen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) via een juridische procedure. Leonie Vestering van Wakker Dier: “Slachterijen hebben varkens jarenlang veel stress bezorgd door onbekende dieren bij elkaar te zetten. Dat de NVWA hier nu tegen gaat optreden markeert een kleine overwinning voor de dieren.”

Het mengen van varkens op de slachterij gebeurde tijdens het lossen van de dieren uit de vrachtwagen. Varkens die in de veewagen niet bij elkaar zaten, werden maar al te vaak op de slachterij lukraak bij elkaar in hokken gezet. Dit veroorzaakt gevechten tussen de dieren, omdat zij een nieuwe hiërarchie in de groep proberen te bepalen. Vestering: “Die gevechten zijn heel heftig, varkens hebben scherpe hoektanden en bijten tot bloedens toe.”

Praktijk aanpassen

Slachterijen kunnen dit leed makkelijk voorkomen. Al in 2021 beschreef dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals hoe dit in zijn werk gaat. Varkens kunnen in vaste groepen blijven als slachterijen de varkens niet allemaal tegelijkertijd, maar groep voor groep uit de veewagen halen en daarbij hun hokken aanpassen. Door flexibele tussenschotten te gebruiken, kunnen zij hun hokgrootte aanpassen aan de verschillende groepsgroottes van de varkens in de vrachtwagen.

Meer dan tien jaar illegaal gemengd

De Europese wetgeving die het verbiedt om ‘onbekende varkens’ te mengen bestaat al meer dan tien jaar, maar werd tot dusver in Nederland stelselmatig overtreden. De toezichthouder erkende in maart 2023 dat ze deze wet niet handhaafde, en gaf slachterijen zeventien maanden de tijd om te stoppen met mengen. Die deadline verloopt op 15 augustus. Vanaf die dag staat op elke overtreding een boete van 2.500 euro. Wakker Dier is hier blij mee. Vestering: “De toezichthouder is er ten slotte om de dieren te beschermen.”  Vandaag publiceerde de NVWA een persbericht over dit onderwerp.