Albert Heijn geen Liegebeest meer

Wakker Dier trekt greenfields rundvlees en zuivel van Albert Heijn terug uit de Liegebeestverkiezing. De supermarkt past haar verpakkingen aan. Ze verwijdert de misleidende claim over Ierse vleesrunderen die zouden leven onder “natuurlijke leefomstandigheden”. Ook de claim dat alle kalfjes van melkkoeien “buiten in de weide kunnen lopen” wordt van de zuivelverpakking afgehaald. Leonie Vestering van Wakker Dier: “De waarheid is dat veel kalfjes nooit buiten komen, zij verdwijnen als ze twee weken oud zijn naar de dichte stallen om vetgemest te worden. En Ierse runderen staan ’s winters op beton, in overvolle stallen en worden onverdoofd gecastreerd. Niets natuurlijks aan.”

Albert Heijn geeft aan te begrijpen dat de term “natuurlijke omstandigheden” op de greenfields rundvleesverpakking verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Ook de claim dat alle kalfjes buiten in de weide kunnen lopen wordt aangepast op de zuivelverpakking. De supermarkt is direct aan de slag gegaan met het doorvoeren van de aanpassingen.

De verkiezing

Er zitten nog drie kandidaten in de verkiezing: Muscle Meat, Iglo vissticks en BBB-minister Wiersma. Met de verkiezing stelt Wakker Dier leugenachtige uitspraken over dierenwelzijn aan de kaak. De organisatie nomineert voor het eerst een minister. Vestering: “Voorheen waarschuwden we consumenten vooral voor mooie praatjes van supermarkten en A-merken. Nu vertellen zelfs ministers sprookjes over dierenwelzijn.” Op 3 december wordt de winnaar bekendgemaakt.

Muscle Meat: plofkip voor plofspieren

Muscle Meat verkoopt kant-en-klaar maaltijden met grote porties vlees. Volgens de website komt de kip van een Thais bedrijf dat qua dierenwelzijn ‘ver voorop loopt’ op Europese kip. Maar feitelijk gaat het om plofkip. Muscle Meat is onder andere te koop bij Jumbo.

Iglo: ‘verantwoord’ gemartelde vis

Iglo beweert op de verpakking van zijn vissticks dat de vis ‘duurzaam en verantwoord’ is gevangen. Voor de vissen is de vangst echter een lijdensweg. Zij worden een overvol net in gejaagd en sterven veelal door beknelling of drukverschil. Vissen die dit overleven, stikken vervolgens aan boord.

BBB-minister Wiersma: “overdreven dierenleed”

Dierenleed in de Nederlandse vee-industrie “wordt erger voorgesteld dan het is,” aldus landbouwminister Wiersma. Vorig jaar stierven er 46 miljoen dieren nog voordat zij bij het slachthuis aankwamen. Vestering: “De vee-industrie is gruwelijker dan mensen weten, de staldeuren zitten niet voor niets potdicht. De minister is hier prima van op de hoogte, maar kiest ervoor om sprookjes te vertellen.”

Wakker schudden

Mooie praatjes houden burgers en consumenten voor de gek en verpesten de markt voor écht diervriendelijkere producten. De verkiezing blijkt al jaren effectief; ieder jaar kondigen kandidaten aan hun producten aan te passen. Vestering: “Het is goed dat de Albert Heijn zijn verpakkingen aanpast. Het liefste zien we natuurlijk dat de bedrijven niet alleen stoppen met het vertellen van sprookjes, maar hun mooie claims over dierenwelzijn gaan waarmaken.” Mensen kunnen tot en met 1 december stemmen op hun favoriet.