Melkveesector blijft achter bij ontwikkeling dierenwelzijn
Van vier onderzochte dierhouderijen toont de melkveesector de minste vooruitgang op dierenwelzijn. Dit blijkt uit een analyse door Wageningen Livestock Research in opdracht van Wakker Dier. Voor vleeskippen, kalveren en varkens is het leven de afgelopen tien jaar beter geworden door verbeterde wetten en supermarkteisen. Voor melkkoeien niet. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Nederland heeft de koeien aardig in de kou laten staan.”
Lees hier de analyse.
Geen vooruitgang
Aan de grootste welzijnsproblemen van melkkoeien is de afgelopen tien jaar weinig gedaan. De koeien lijden onder andere aan ontstekingen van de uier, pijnlijke aandoeningen aan de benen en voeten, zoals kreupelheid of voetzweren. En aan ongemak dat ontstaat door te leven en bewegen op harde, gladde stalvoeren.
Minder plofkip
Voor de vleeskippen zijn er aanzienlijke stappen gezet. Dit komt vooral doordat supermarkten zijn gestopt met plofkip. Maar ook aangescherpte wetgeving speelt een rol. Daarmee is het aantal kippen dat lijdt door pijnlijk zweren op de voetzool teruggedrongen.
Varkens uit de kooi
Bij varkens kwam de grootste welzijnswinst door een aanpassing in de Europese wet. Zwangere varkens mogen nu niet meer maandenlang, geïsoleerd, in een kooi gezet worden. Verder heeft de overstap van supermarkten naar varkensvlees met één ster voor wat verlichting gezorgd bij de ‘vleesvarkens’.
Beter voer
Ook het leven van kalveren is verbeterd. Kalveren krijgen afwijkend en ongezond eten om te zorgen voor blank – ijzerarm – vlees. Het slachthuis bepaalt hoe ijzerarm het kalf moet zijn. Deze laatste partij heeft de afgelopen jaren die eisen bijgesteld in het voordeel van het kalf. De kalfjes krijgen daarom nu wat gezonder voer, met meer ruwvoer zoals hooi.
Ongeriefanalyse
De ongeriefanalyse is uitgevoerd door Wageningen Livestock Research in opdracht van Wakker Dier. Een vergelijkbaar onderzoek werd voor het laatst uitgevoerd in 2011. Toen gefinancierd door de overheid, nu door Wakker Dier. “Er leven meer dan 500 miljoen dieren in de Nederlandse veehouderij. Het is belangrijk om te weten hoe het met hen gaat. Als de minister dat niet uitzoekt, dan doen wij het,” aldus Hilhorst.