Nederlanders eten meer vlees
Het vleesverbruik in Nederland is in 2018 voor het eerst in negen jaar gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Gemiddeld verbruiken Nederlanders 77,2 kilo vlees per persoon; ruim 50 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. “Zeer verontrustend nieuws,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.
De stijging is opvallend. Eerder dit jaar constateerde marktbureau IRI dat supermarkten minder vers vlees verkopen. Maar dit leidt niet tot een afname in de gehele consumptie, zo blijkt uit het Wageningse onderzoek.
Foodtrends
“Minder vlees eten lijkt populair, maar de werkelijkheid is kennelijk weerbarstiger,” zegt Hilhorst. De stijging staat haaks op de foodtrends van de laatste jaren. Vegetarisch, vegan, flexitarisme (vleesminderen): plantaardig eten won terrein. Waar in het verleden amper één vegetarische optie op de menukaart stond, zien we er tegenwoordig vele. “Het leek tijd voor de bietenbal,” zegt Hilhorst. “En dan deze stijging.“
Oorzaken
De precieze oorzaken voor de stijging zijn niet bekend en mogelijk divers. Omdat de supermarkten minder vlees verkopen, lijkt het erop dat meer mensen vlees buiten de deur eten. “Aangezien de horeca-uitgaven sterk zijn gestegen, is het aannemelijk dat dit een rol speelt,” zegt Hilhorst.
Voedselomgeving
Ons consumptiepatroon wordt bepaald door voedselvaardigheden, culturele betekenissen van voedsel en de voedselomgeving. Dit laatste houdt in hoe eten wordt aangeboden en gepresenteerd, bijvoorbeeld in reclame. Supermarkten en restaurants kunnen dus consumenten beïnvloeden om meer of juist minder vlees te eten. “Zij voeden ons op,” aldus Hilhorst.
Eet Geen Dierendag
Het is belangrijk dat Nederlanders minder vlees gaan eten; voor de dieren, het klimaat en de volksgezondheid. Aanpassen van de voedselomgeving is een goede manier om dat voor elkaar te krijgen. Daarom organiseert Wakker Dier ieder jaar op 4 oktober ‘Eet Geen Dierendag’. De organisatie vraagt bedrijven en cateraars om die dag het bedrijfsrestaurant vegetarisch in te richten. Zodat het gemakkelijk en logisch is voor werknemers om tijdens de lunch geen vlees te eten.
Karkasgewicht
In het onderzoek van Wageningen Economic Research wordt het vleesverbruik van Nederland vast gesteld. Vleesverbruik wordt gemeten in karkasgewicht: vlees inclusief botten. Dat betekent dat niet al deze kilo’s in de maag eindigen. Ruwweg de helft van de 77,2 kilo wordt daadwerkelijk geconsumeerd.