NVWA negeert wetgeving bij vangst kippen
Honderden miljoenen kippen worden op een verboden en pijnlijke manier gevangen en in kratten gestopt. Vandaag maakte de NVWA bekend dat zij extra gaat controleren tijdens het vangen, om het aantal dieren dat hierbij ernstig gewond raakt te verminderen. De organisatie laat de verboden vangmethode zelf echter ongemoeid. Dit tot grote verbazing van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie startte afgelopen december een procedure tegen de vangmethode, maar krijgt nog geen gehoor bij de NVWA.
Ernstig dierenleed
Elk jaar worden er meer dan 600 miljoen kippen in Nederland gevangen en afgevoerd naar de slachterij. Meestal worden ze ondersteboven aan de poten opgetild en in trossen van drie tot vijf kippen per hand in kratten geduwd. Jaarlijks lopen zo miljoenen kippen breuken of ernstige kneuzingen op.
Twee procent
De NVWA grijpt pas in als meer dan twee procent van de kippen ernstig gewond raakt. Dat kan oplopen tot twaalf miljoen ernstig gewonde dieren per jaar, zonder dat de NVWA ingrijpt. Dit percentage blijkt geregeld fors te worden overschreden en de NVWA spreekt dan ook van ernstig leed. De organisatie heeft daarom vandaag aangekondigd de controles op breuken en kneuzingen te intensiveren en de boetes te verhogen.
Wettig verbod
De NVWA negeert echter nog steeds dat het aan de poten tillen van de kippen – de standaardpraktijk – expliciet is verboden in Europa. De transportverordening stelt hierover: “Het is verboden: […] de dieren bij kop, oren, horens, poten, staart of vacht op te tillen of voort te trekken”. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Dit is zeer kwalijk. Het mag niet. En omdat kippen geen middenrif hebben, kunnen ze ook nog eens moeilijk ademhalen als ze ondersteboven hangen: hun organen drukken dan op de longen.”
Diervriendelijker alternatief
Er is een diervriendelijker alternatief waarbij de kippen rechtop worden vastgehouden. De methode wordt amper toegepast, omdat het meer werk is en daarmee (een beetje) duurder. Voor legkippen worden de extra kosten ingeschat op minder dan 0,1 cent per ei. Enkele diervriendelijkere boeren passen deze methode wél toe, zoals boeren die Kipster, Rondeel, Gijs, of Demeter eieren produceren. Dit doen ze op initiatief van Eyes on Animals.
Procedure Wakker Dier
Wakker Dier is in december een procedure gestart tegen de NVWA vanwege het niet op basis van de Europese transportverordening handhaven van het verbod op het optillen van kippen bij de poten. De NVWA weigert tot nu toe het verzoek in behandeling te nemen. Uiteraard juicht Wakker Dier het toe dat de NVWA vandaag heeft aangekondigd strenger te gaan controleren. Maar als er niet ook tegen de illegale vangmethode wordt opgetreden, blijft grootschalig kippenleed bestaan. Wakker Dier tekent deze week bezwaar aan tegen het niet in behandeling nemen van het verzoek.