NVWA op vingers getikt om illegale vangmethode
Wakker Dier heeft vandaag gelijk gekregen in een kort geding tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over het op illegale wijze vangen van kippen aan de poten. NVWA weigert tot nu toe hiertegen op te treden, ondanks een verzoek van Wakker Dier. Het gevolg is dat veel kippen botbreuken en ernstige kneuzingen oplopen. De rechter (CBb) draagt de NVWA op om het handhavingsverzoek van Wakker Dier niet langer te negeren.
In de vee-industrie worden kippen die naar de slachterij moeten, op een pijnlijke manier gevangen en in kratten gestopt. Ze worden daarbij meestal ondersteboven aan de poten opgetild en – in trossen van drie tot vijf kippen per hand – in kratten geduwd. Dit terwijl deze vangmethode in heel Europa bij wet verboden is. Sjoerd van de Wouw: “Het is absurd dat er een rechter aan te pas moet komen om de NVWA te vertellen dat ze de wet moeten volgen.”
Ernstig dierenleed
De omstreden vangmethode veroorzaakt veel dierenleed. Jaarlijks worden 600 miljoen kippen gevangen en afgevoerd naar een slachterij. Miljoenen van hen lopen tijdens het vangen breuken of ernstige kneuzingen op. NVWA erkent dit leed en spreekt in een recente publicatie onder andere over dieren die tegen de containers slaan, bloedingen, gebroken en beknelde vleugels, en langzaam stikken. “Daar komt nog bij dat kippen ondersteboven amper kunnen ademhalen. Ze hebben geen middenrif, waardoor hun organen op de longen drukken als ze ondersteboven hangen,” aldus Van de Wouw.
NVWA-optreden beperkt
Toch grijpt NVWA pas in wanneer meer dan twee procent van de kippen ernstig gewond raakt. Dat kan oplopen tot twaalf miljoen ernstig gewonde dieren per jaar. De autoriteit sprak eerder uit strenger te zullen controleren op botbreuken en ander gevolgen van het vangen. Maar ze weigert de verboden vangmethode zelf aan te pakken. Sjoerd van de Wouw: “De wet is helder: dit mag gewoon niet. Bovendien zijn er diervriendelijkere alternatieven.” Rechtop vangen is zo’n alternatief. Diverse boeren werken daar aan, samen met de organisatie Eyes on Animals (tevens bron foto).
Procedure Wakker Dier
Wakker Dier wil dat de verboden vangmethode niet meer wordt gebruikt. Daarom diende zij in december 2020 een handhavingsverzoek in. NVWA gaf hieraan geen gehoor. Wakker Dier startte daarop een kort geding om handhaving af te dwingen. Ondanks het verzet van NVWA stelde de rechter Wakker Dier in het gelijk. Binnen zes weken moet NVWA een besluit nemen over het handhavingsverzoek. Sjoerd van de Wouw: “Het kan niet anders dan dat de sector hierna zal moeten stoppen met deze wrede vangmethode.”