Ongezond grote vleesporties in recepten Dekamarkt en Plus

Van alle supermarktmagazines bevatten die van Dekamarkt en Plus het vaakst recepten met een ongezond grote portie rood of bewerkt vlees. Dit blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Collin Molenaar van Wakker Dier: “Deze supermarkten noemen zich verantwoord, maar hun recepten zetten klanten juist aan tot een ongezonde vleesconsumptie.”
In verband met een verhoogd risico op kanker, beroertes en diabetes type 2 bij overconsumptie adviseert de Gezondheidsraad om per dag niet meer dan 100 gram rood vlees en 50 gram bewerkt vlees te eten.
Ongezond grote porties
Meer dan de helft van de rood vlees-recepten van Dekamarkt en Plus overschrijden deze limieten. Voor de recepten met bewerkt vlees gaat het om 87 respectievelijk 88 procent. Bij Dekamarkt zijn de vleesporties die de limieten overschrijden het grootst, met gemiddeld 176 gram rood of 136 gram bewerkt vlees per persoon. Bij Plus is dit 141 respectievelijk 112 gram.
‘Verantwoorde’ supermarkten
Dekamarkt en Plus profileren zich als ‘verantwoorde’ supermarkten. Plus zegt zijn klanten te inspireren met recepten om de gezondere keuze te maken. Dekamarkt beweert in zijn recepten rekening te houden met de Schijf van Vijf. Molenaar: “Klinkt prachtig. Nu moeten ze het nog waar maken, want in de praktijk doen ze precies het tegenovergestelde.”
Voorlopers
Jumbo heeft met 14 procent het laagste aandeel recepten met te veel rood vlees. Bij Dirk gaat slechts 14 procent van de recepten met bewerkt vlees over de aanbevolen limiet heen. Molenaar: “Deze supermarkten laten zien dat je met minder vlees ook een lekker recept kunt maken.”
Minder dieren
Wakker Dier wil dat supermarkten hun marketinginstrumenten inzetten om minder dierlijke producten te verkopen. Dit is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu en de dieren zelf. Molenaar: “Of er nu 350 of 250 gram gehakt staat, veel Nederlanders houden zich aan het recept. Dus kunnen supermarkten ze gemakkelijk helpen om minder vlees te eten.”
785 recepten
Wakker Dier analyseerde 785 recepten voor hoofdgerechten uit supermarktmagazines die uitkwamen in 2024. Het onderzoek omvatte de magazines van Albert Heijn, Dekamarkt, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Plus, Vomar en het magazine Boodschappen, verkrijgbaar bij diverse Superunie-leden. De frequentie van publicatie verschilt per supermarkt. Zo bracht Vomar slechts één magazine uit met zes recepten voor hoofdgerechten, waarin 60 procent van de recepten met rood vlees de 100 gram overschreden.
Bekijk hier de factsheet.
