RCC: Iers rundvlees niet duurzaam
De Reclame Code Commissie (RCC) tikt het Ierse Bord Bia fors op de vingers na een klacht van Wakker Dier. De claim dat Iers rundvlees duurzaam is, is volgens de RCC “misleidend” en “oneerlijk”. Volgens de RCC wordt de consument daardoor op het verkeerde been gezet. “Rundvlees is totaal niet duurzaam. Een rundvleesburger veroorzaakt tien maal zo veel uitstoot als een vegaburger,” zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.
Bord Bia is een Ierse staatsorganisatie die onder meer de export van Iers rundvlees stimuleert. In Albert Heijn’s Allerhande (september 2019) was een ‘Bord Bia folder’ bijgevoegd. Daarin spiegelt de staatsorganisatie voor dat Ierse runderen ’s winters genoeg ruimte in de stal krijgen, inclusief een zacht ligbed van stro. Én dat het vlees duurzaam is. “Ierland lijkt wel een vijf sterren hotel voor dieren als je Bord Bia mag geloven, maar dat Iers rundvlees niet duurzaam is, staat nu wel vast,” concludeert Hilhorst.
Stalruimte
Ierse runderen staan gemiddeld vier tot vijf maanden per jaar op stal. Bord Bia stelt dat er in de stallen “genoeg ruimte” is. In de praktijk geldt voor Ierse runderen slechts een advies voor 2,5 vierkante meter op roostervloeren. De Europese Commissie acht minimaal vier vierkante meter voor runderen noodzakelijk. Volgens de RCC is 2,5 vierkante meter “beduidend minder dan in Nederland gewoonlijk als ‘genoeg’ wordt beschouwd”, en beoordeelt deze uitspraak daarom als misleidend. Volgens Hilhorst kan “te weinig ruimte leiden tot agressie en stress. Stel je voor: zeven runderen van 700 kilo in een studentenkamertje.”
Roostervloeren
In de Allerhande-folder geeft Bord Bia ook een onjuist beeld van het leven binnen de Ierse stallen. De folder toont een beeld van op stro liggende runderen. Volgens de RCC wordt daarmee de indruk gewekt dat dit de gebruikelijke situatie is. In werkelijkheid staan Ierse runderen echter vooral op gladde, betonnen roostervloeren. “De dieren hebben hierdoor vaker last van pijn, kreupelheid en verwondingen aan de gewrichten,” zegt Hilhorst.
Dierenleed
In 2018 deed Wakker Dier onderzoek naar de leefomstandigheden van Ierse runderen in de winter. Bij een bezoek aan dertien boerderijen troffen onderzoekers vervuilde en bomvolle stallen aan. Ook is de wetgeving minder streng dan in Nederland. Zo mogen jonge kalfjes zonder verdoving worden onthoornd en jonge stiertjes onverdoofd worden gecastreerd. “Níet duurzaam, wel veel dierenleed. Iers rundvlees heeft ten onrechte een heel goed imago,” aldus Hilhorst.