Stalgeheim: melkkoeien worden gemiddeld maar zes jaar oud
Melkkoeien kunnen twintig jaar worden, maar de meeste melkkoeien gaan in Nederland al op hun zesde naar de slacht. Dan zijn ze op, uitgeput, gesloopt. In een nieuwe radiocampagne onthult Wakker Dier dit vandaag. Anne Hilhorst: ‘Dat melkkoeien al zo jong afgevoerd worden, is een teken dat er iets grondig mis is met de zuivelindustrie’.
Diergezondheidsproblemen zijn de voornaamste oorzaak van de vroegtijdige slacht. De drie belangrijkste aandoeningen zijn: vruchtbaarheidsproblemen, klauwproblemen en uierontsteking. Anne Hilhorst: ‘Dieren langer gezond houden is economisch rendabel want oudere koeien geven meer melk. Toch lukt het de sector maar mondjesmaat om de leeftijd van melkkoeien te verhogen’.
Slechte stalomstandigheden
In 2022 was de gemiddelde slachtleeftijd van koeien zes jaar en 42 dagen. Dat is langer ten opzichte van 2021, maar nog steeds haalt ze maar net haar zesde verjaardag. Een deel van de oorzaak dat koeien zo vaak ziek worden ligt, in slechte stalomstandigheden. Harde vloeren vol viezigheid zijn een belangrijke bron van klauwproblemen en uierontsteking.
Meer melk per koe
Een andere oorzaak is de hoge melkproductie die de dieren uitput. Al jaren ligt de focus van de melkindustrie op het produceren van meer melk per koe. Honderd jaar geleden gaf een koe gemiddeld acht liter melk per dag. Nu is dat gemiddeld meer dan 29 liter. Een toename van ruim 360 procent. En de stijging van de melkproductie gaat nog steeds door. Sinds 2017 kwam er alweer twee liter melk per koe per dag bij.
Zuivel is niet zo zuiver als we denken
Wakker Dier voert campagne voor een beter leven voor melkkoeien. De dierenwelzijnsorganisatie wil dat alle zuivel minimaal voldoet aan de eisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming of Natuurweide (Nederlands biologisch keurmerk). Deze keurmerken pakken belangrijke problemen aan zoals het aantal weide uren en/of de omstandigheden in de stal.
Lees hier meer over de campagne.