Wakker Dier verheugd over stalbrandrapport
Wakker Dier is blij met de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het vandaag gepubliceerde rapport “Stalbranden”. De Raad erkent het gigantische dierenleed en beoordeelt de maatregelen tot op heden als te vrijblijvend. Kenny Oostrik van Wakker Dier: “Deze misstand is een direct gevolg van een jarenlange kiloknallerreligie; de prijs is heilig, dierenwelzijn mag geen cent kosten. Het is nu aan de overheid en de sector om de dieren eindelijk de bescherming te geven die ze verdienen.”
De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht waarom stalbranden zo vaak voorkomen en hoe ze kunnen worden voorkomen. De Raad concludeert dat de maatregelen tot nu toe ontoereikend zijn geweest. Zowel het aantal doden als het aantal doden per brand is de afgelopen jaren zelfs toegenomen. Oostrik: “De sector en de minister bekijken stalbrand vanuit een bedrijfseconomisch perspectief. Dierenwelzijn is voor hen van ondergeschikt belang.”
Massaal dierenleed
Jaarlijks komen in Nederland tussen de honderd en tweehonderdduizend dieren om als gevolg van een stalbrand. Als er in een stal brand ontstaat, kunnen de dieren meestal geen kant op. De meeste dieren verbranden levend of stikken in de rook. Maar ook dieren die de brand overleven, worden later vaak alsnog afgemaakt. De verwondingen zijn te ernstig, ze zijn ongeschikt voor consumptie of de slachterijen willen geen vlees verwerken van gestreste dieren. Tussen 2012 en 2020 kwamen zo 1,3 miljoen dieren voortijdig aan hun einde.
Risico’s schaalvergroting
De Raad erkent dat de huidige schaalvergroting en industrialisering in de veehouderij het risico op het ontstaan van brand en het aantal potentiële slachtoffers vergroot. Kortom: de megastal brengt extra risico’s met zich mee. Oostrik: “Het wordt tijd dat ook de minister en de sector inzien dat we op een dood spoor zitten. Zo lang we spotgoedkope bulk blijven produceren, blijven dit soort misstanden de realiteit.”
Ontoereikende wetgeving
Het is al jarenlang bekend dat het aantal slachtoffers verkleind kan worden door onder meer branddetectie, brandcompartimenten en brandwerende muren om de technische ruimtes. Desalniettemin is de huidige wetgeving nog ontoereikend. Vanaf 2014 zijn de brandveiligheidseisen voor nieuwe stallen aangescherpt. Oostrik: “Ondertussen zijn oude stallen nog steeds net zo slecht beveiligd tegen brand als wc papier. Zelfs een brandmelder of een fatsoenlijke blusvoorziening is niet verplicht.”
Landbouwminister greep niet in
Landbouwminister Schouten erkent dat de juiste maatregelen het aantal stalbranden drastisch kunnen verminderen. Zij weegt echter de financiële belangen van de boeren zwaarder dan dierenwelzijn. Oostrik: ”De minister vindt blijkbaar spotgoedkope kiloknallers belangrijker dan het voorkomen van gigantisch veel dierenleed.”
Tijd voor actie
Wakker Dier ziet het rapport van de Raad als hét signaal dat de tijd van eindeloos overleggen voorbij is. Oostrik: “Het wordt nu tijd dat de overheid eindelijk doorpakt, de wetgeving aanscherpt en voorkomt dat jaarlijks tienduizend dieren verbranden.”