vleeskalveren

er is niets schattigs aan het leven van een vleeskalf

beeld kalfjes in de vee-industrie

Melkkoeien krijgen ieder jaar een kalfje. Zo blijft de melkproductie hoog. Het merendeel van deze kalfjes is een ‘restproduct.’ De stiertjes geven tenslotte geen melk en groeien niet snel genoeg om er biefstuk van te maken. Dus worden zij vetgemest en geslacht voor kalfsvlees, na een kort leven zonder moeder. Zonder stro. Zonder ruimte. En zonder buitenlucht.

  • 1.046.500

    vleeskalfjes leven er in Nederland

  • 0

    vleeskalfjes zijn opgegroeid bij hun moeder

  • 1,6 miljoen

    kalfjes zijn er in 2020 geslacht

een vleeskalf is moederziel alleen

In de natuur blijft een kalf zes tot twaalf maanden bij zijn moeder. In de vee-industrie gaat het anders: daar wordt het kalf meestal direct na de geboorte weggehaald. Zijn allereerste weken brengt hij moederziel alleen door. Na een paar weken belandt hij met vier tot acht andere kalfjes in een kleine box. Daar heeft hij 1,8 vierkante meter voor zichzelf. De vloer van de box is te hard om lekker te liggen en te glad om te spelen. En de deur? Altijd gesloten.

beeld kalfje

sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mailnieuwsbrief met nieuws, acties, successen en tips.

veel kalveren = veel virussen

Omdat er een heleboel kalfjes van een heleboel boerderijen in één stal staan, zijn er ook een heleboel bacteriën en virussen aanwezig. De kalfjes zijn jong en daarom erg kwetsbaar. Een luchtweginfectie of diarree is zo opgelopen. De helft van de kalfjes heeft problemen met zijn of haar luchtwegen. Het antibioticagebruik is dan ook erg hoog.

gesleep met kleintjes

We mesten niet alleen de kalfjes af van onze melkkoeien, maar ook van melkkoeien uit Ierland, Duitsland of zelfs Litouwen. De sector import de dieren om ze hier in een stal te stoppen. De reis is verschrikkelijk voor de zeer jonge dieren en duurt meestal tussen de twaalf en achtenveertig uur. De meesten kalfjes zijn dan pas veertien dagen oud.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

  • Moederzorg voor alle kalfjes
  • Een einde aan blank kalfsvlees
  • Veel stro, veel ruimte en veel gras
  • Geen internationale veetransporten

blank kalfsvlees

Twee derde van de vleeskalfjes in Nederland krijgt een speciaal dieet met weinig ijzer en vezel. Ze krijgen dan lichte bloedarmoede waardoor het vlees lichtroze is: blank kalfsvlees. Dit onnatuurlijke dieet veroorzaakt maag- en darmaandoeningen. De meeste Nederlandse supermarkten verkopen blank kalfsvlees met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Deze kalfjes hebben geen ernstige bloedarmoede, maar ook zij krijgen ongezond weinig ijzer in hun eten.

Geef alle kalfjes moederzorg

Een vleeskalf is moederziel alleen. Samen stoppen we het leed van de dieren in de vee-industrie. Help jij mee?