vleesrunderen

van vleesrund tot rundvlees in twee jaar tijd

beeld vleesrund in de vee-industrie

De naam zegt het al. Vleesrunderen zijn speciaal bedoeld voor vlees. Sommige rassen – de zogenaamde dikbillen – zijn zelfs doorgefokt op een erfelijke afwijking: de spieren groeien extra snel. En veel spiergroei betekent veel dure biefstuk. Vanwege het doorfokken, is een natuurlijke bevalling vaak niet mogelijk. Met een langer, pijnlijker herstel en grotere kans op ontstekingen en bloedingen als gevolg. En dat gerust vier keer in één koeienleven.

  • 200.000

    vleesrunderen leven in Nederland

  • 90%

    van de dikbilkalfjes komt ter wereld met een keizersnede

  • 1,2 - 1,4 kilo

    groeit een vleesstier per dag

Runderen: van Limousin tot Belgische Witblauwen

De Nederlandse vleesrunderen zijn van verschillende rassen. Onder andere Limousin, Piëmontese, Charolais, Blonde d’Aquitaine en de zogenaamde dikbillen: Belgische Witblauwen en Verbeterde Roodbonten. Omdat dikbillen zijn doorgefokt op een erfelijke afwijking, groeien de spieren van deze dieren extra snel. En veel spiergroei levert veel dure biefstuk op. Het nadeel hiervan is dat de koeien bijna altijd bevallen met behulp van een keizersnede: het bekken van de moederkoe is te smal voor een natuurlijke bevalling. Na een keizersnede heeft de moeder langer pijn dan bij een natuurlijke bevalling. Bovendien neemt de kans op ontstekingen, vergroeiingen en bloedingen toe. En dat soms wel vier keer in haar leven.

sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mailnieuwsbrief met nieuws, acties, successen en tips.

Twee jaar en 800 kilo

De moederdieren en jonge kalfjes lopen meestal buiten. Na een jaar gaan de stiertjes de stal in en daar blijven ze. Omdat de stiertjes een dieet krijgen van krachtvoer, mais en weinig beweging, wegen ze op tweejarige leeftijd zo’n 800 kilo. Ze zijn klaar voor de slacht. En wat gebeurt er met het moederdier? Ook zij gaat na een paar jaar richting stal. Daar wordt ze afgemest en geslacht.

Wat wil Wakker Dier verbeteren?

  • Stop het fokken van rassen waarbij keizersneden veel voorkomen.
  • Weidegang voor alle runderen.
  • Geef elk rund een betere stal met meer bewegingsruimte en stro.

Het verschil in huisvesting is groot

Voor de stallen waarin vleesrunderen leven zijn geen richtlijnen. Het verschil tussen de stallen is daarom groot. Het merendeel van de runderen wordt op stro gehouden, de rest heeft alleen een beton- en roostervloer. Van een zacht ligbed is dan geen sprake. Kreupelheid, pootproblemen en beschadigde gewrichten komen dan ook vaak voor. De ruimte per dier varieert sterk: soms heeft een stier van vijfhonderd kilo slechts vijf vierkante meter om op te leven.

beeld vleesrund in de vee-industrie

help de dieren in de vee-industrie

Dieren zoals vleesrunderen hebben een vreselijk leven in de vee-industrie. Help jij mee hier een einde aan te maken?