eieren

ei-soorten, keurmerken, nummers en eicodes op een rij

beeld eieren lopende band

Waar moet je op letten als je eieren koopt? Er zijn veel verschillende eieren met diverse namen en keurmerken. Wat betekenen de eicodes en nummers op eieren? Hebben leghennen een beter leven als ze vrije-uitloopeieren leggen of scharreleieren? En wat voor eieren zitten er in koekjes?

In Nederland kun je veel verschillende soorten eieren krijgen, zoals kooi-eieren, scharreleieren, vrije-uitloopeieren, maïseieren, volkoren eieren en biologische eieren. De naam kan iets zeggen over het welzijn van de legkip, of over het voer dat ze krijgt. Het is daarom het meest overzichtelijk om te kijken hoeveel Beter Leven sterren de eieren hebben.

Drie sterren Beter Leven keurmerk

Op de eierdoos van de diervriendelijkste eieren vind je het Beter Leven keurmerk met drie sterren. Naast biologische eieren dragen ook Rondeeleieren (bij Albert Heijn), de vrije-uitloopeieren van GIJS streekproducten (PLUS) en Kipster (Lidl) dit keurmerk. Biologische eieren herken je ook aan het Europees biologisch keurmerk (het ‘groene blaadje’) of het EKO-keurmerk. Deze kippen krijgen veel ruimte en een uitloop naar buiten.

Twee sterren Beter Leven keurmerk

De kippen die vrije-uitloopeieren leggen met twee sterren van het Beter Leven keurmerk, hebben een behoorlijk goed leven. Zoals de naam al zegt: ze hebben een vrije uitloop en kunnen dus naar buiten.

Eén ster Beter Leven-keurmerk

De legkippen van eieren met één ster van het Beter Leven-keurmerk krijgen meer afleiding dan gangbare scharrelkippen. Ze hebben een overdekte uitloop naar buiten.

Beeld: close up van een legkip

  • 43 miljoen

    legkippen telde Nederland in 2020

  • 300 tot 500

    eieren kan een kip leggen voor ze wordt weggedaan

  • 2 A4'tjes

    de leefruimte van een scharrelkip

Eicodes en nummers

Op ieder ei staat een code afgedrukt. Eicodes beginnen met een cijfer van 0 tot en met 3. De regel is grofweg: hoe lager dit nummer hoe hoger het welzijn voor de kippen.

  • Biologische eieren – eicode begint met het nummer 0
  • Vrije-uitloopeieren of graseieren – eicode begint met het nummer 1
  • Scharreleieren – eicode begint met het nummer 2
  • Kooi-eieren – eicode begint met het nummer 3

Toch zijn er ook eieren met code 2 die diervriendelijker zijn dan een scharrelei. Daarom is het beter om in de supermarkt op het Beter Leven keurmerk te letten dan op de nummers van de eicodes.

Kooi-ei

Dit ei is het meest dieronvriendelijk. Toch wordt het kooi-ei nog volop verkocht op de markt en verwerkt in koekjes, ijs, toetjes, cakes, taarten, pasta’s en sauzen. Kooikippen zitten dicht op elkaar in een kooi van gaas in een dichte stal. De eisen aan de kooien werden in 2012 iets aangescherpt, maar de kippen hebben nog steeds een akelig leven.

 

vrouw koop eieren

sluit je aan

Meld je aan voor onze e-mailnieuwsbrief met nieuws, acties, successen en tips.

Eivervangers

Hoe bakt een veganist een taart? Geprakte banaan of appelmoes werkt prima als bindmiddel of verdikkingsmiddel voor zoete gerechten. Gemalen lijnzaad en bakpoeder zijn geschikt als rijsmiddel. Met abrikozenjam of suikerwater kun je je taart laten glanzen. Hartige gerechten met de smaak van ei kun je maken van tofu met kala namak, ook wel zwart zout genoemd (terwijl het roze is). Een ei hoort erbij? Misschien toch niet met al deze eivervangers.

Maisei, volkoren ei, columbus-ei…

In de supermarkt liggen ook eieren met bijzondere namen. Denk aan het maïsei, zonnebloemei, volkoren ei, viergranenei, of het columbus-ei/omega-3-ei. De eieren zijn vernoemd naar het voer dat de leghennen hebben gekregen. Volgens het Voedingscentrum zijn deze eieren niet gezonder dan andere eieren. De eiernamen zeggen niets over de omstandigheden waaronder de kippen leven. Dus even checken of het Beter Leven keurmerk erop staat.

Vogelgriep

Wat voor leven de kippen hebben hangt ook af van of het vogelgriepvirus rondwaart in Nederland. Dieren die normaliter een vrije uitloop naar buiten hebben – zoals de vrije uitloop en biologische kippen – mogen daar geen gebruik van maken wanneer er een “ophokplicht” geldt. Lees hier meer over vogelgriep.

Dierenwelzijn begint in de winkelwagen

Samen zorgen we dat meer mensen voor dierenwelzijn kiezen in de supermarkt. Help je mee?